Soms is een onvrijwillige opname bij een patiënten met psychogeriatrische aandoeningen (zoals dementie) of verstandelijke beperking noodzakelijk om ernstig nadeel af te wenden of te voorkomen. In crisissituaties gebeurt dat op basis van een Inbewaringstelling (IBS). Sinds januari 2020 vallen deze patiënten onder de Wet Zorg en Dwang (WZD).
Een werkgroep samengesteld uit psychiaters, SO’s en huisartsen vanuit negen organisaties uit de brede regio hebben samengewerkt aan deze werkafspraak.
Deze werkafspraak gaat over patiënten in crisissituaties die onder de WZD vallen en waarvoor een IBS-beoordeling en –afgifte nodig is. De werkafspraak beschrijft stap voor stap de aanvraag voor een IBS-beoordeling bij de GGZ-crisisdienst, de beoordeling door de psychiater en het vaststellen van de grondslag, de samenwerking tussen de psychiater en de SO voor plaatsing van de patiënt voor wie een IBS wordt afgegeven, het doorplaatsen van de patiënt naar de voorkeursaanbieder.
Vrijwel altijd heeft een IBS grote impact op patiënt, familie en hulpverleners. De werkgroep wil lerende zijn en de samenwerking in het voortraject van de crisis (preventie) en rondom de aanvraag en plaatsing van een IBS optimaliseren. Is een patiënt uiteindelijk opgenomen met een IBS dan benadert de projectleider van deze werkgroep de betrokken hulpverleners om de casus multidisciplinair te evalueren.