Print deze werkafspraak

Collectief Wondzorg 's-Hertogenbosch

Achtergrond Wondzorgnetwerk regio 's-Hertogenbosch

Missie

In 2025 geven mensen uit de regio Den Bosch en omstreken die een wond hebben (of gehad hebben), hun gezondheidswelzijn het hoogste cijfer in vergelijking met andere mensen met wonden in Nederland.

Visie

Het gezondheidswelzijn verbeteren van de patiënt/cliënt met een complexe wond in de regio De Bosch. Gezamenlijk bieden van optimale zorg op maat, onafhankelijk van waar de patiënt/cliënt zich in de keten bevindt.

Doelstellingen

Doelstellingen die het wondzorgnetwerk de komende jaren wil bereiken zijn:

A. Inrichten van een regionaal transmuraal zorgpad op basis van het de landelijke kwaliteitsstandaard. Hierbij draait het om samenwerking in een wondzorgnetwerk waarbij:

  • Zorg die op elkaar is afgestemd op een overzichtelijke, effectieve en efficiënte manier. Zodat de patiënt zo onafhankelijk mogelijk kan blijven functioneren.
  • Korte snelle lijntjes driehoek huisarts/specialist ouderengeneeskunde- thuiszorg- ziekenhuis en met de verschillende andere disciplines (zoals ergotherapeut, fysiotherapeut, podotherapeut, diëtist en orthopedisch schoenmaker i.v.m. preventie en om recidieven te voorkomen).
  • Gelijkwaardige- en vertrouwensrelatie tussen de verschillende partners.
  • Duidelijke rol- en verantwoordelijkheidsverdeling. Met daarbij wat gedaan kan worden door een huisarts of wijkverpleegkundige doet hij/zij zelf. Er wordt alleen specialistische zorg ingezet, wanneer dit noodzakelijk is.
  • Eenduidigheid in protocollen, procedures en materialen. Dit verbetert de continuïteit van behandeling, samenwerking en communicatie binnen de keten.
  • Eenduidige informatie en communicatie binnen het netwerk onderling én richting de patiënt.

B. De beschikbare specialistische kennis en expertise uit de diverse organisaties wordt gebundeld en gericht ingezet om de zorg voor de patiënt/cliënt binnen de regio te optimaliseren.

C. Vaststellen van kwaliteitsindicatoren voor monitoring en kwaliteit en gebruiken voor interne kwaliteitsverbetering binnen de keten. Eventueel wordt dit ook gebruikt voor verantwoording van verbetering.

D. Verbetering en borging van kwaliteit en deskundigheid binnen het netwerk.

Gewenste resultaten

Patiëntniveau:

  • Afname gemiddelde wondgenezing van gemiddeld 4 weken;
  • Zo hoog mogelijk ervaren gezondheidswelzijn, met daarbij dat de patiënt zo onafhankelijk mogelijk kan blijven functioneren en de eigen regie kan pakken bij de wondbehandeling;
  • Meer vertrouwen in deskundigheid en samenwerking van en tussen de professionals in het netwerk.

Macroniveau:

  • Minder ziekenhuisopnames en operaties (amputaties);
  • Minder kosten aan verbandmateriaal;
  • Minder uren thuiszorg;
  • Verbetering van de continuïteit van behandeling door samenwerking en communicatie binnen de keten.

Link naar Meerjarenbeleidsplan

Link naar Stroomdiagram Collectief Wondzorgnetwerk regio 's-Hertogenbosch

Link naar website Collectief Wondzorgnetwerk regio 's-Hertogenbosch

 

Beschikbaarheid expertise wondzorg in de regio

Het collectief heeft als doel dat patiënten met complexe wonden laagdrempelig toegang hebben tot wondzorgexpertise. Deze expertise is over de gehele regio verdeeld, dichtbij de patiënt en zijn of haar primaire zorg (hoofdbehandelaar en zorgteam) en vormen een netwerk waarin onderling wordt samengewerkt en afgestemd.

De volgende expertise is aanwezig en beschikbaar binnen de regio en vormen gezamenlijk het Wondzorg Collectief:

  • Verpleegkundig specialisten 1e lijn als de regionale wondregisseurs, zij zijn dagelijks op werkdagen bereikbaar via: (088) 16 38 84 44 of per mail CWH@vivent.nl. Zij vormen de frontoffice van het collectief, waar iedereen met vragen  over wondzorg terecht kan. De verpleegkundig specialisten beantwoorden en coördineren zonodig de opvolging van de vraag, waarbij ze gebruik maken van het gehele netwerk.
  • Het Wond Expertise Centrum (WEC) van het JBZ verzorgt de medisch specialistisch zorg voor complexe wonden én behandeling van onderliggend lijden. Het WEC heeft multidisciplinaire spreekuren (wond- en diabetische voet spreekuur), waar wonddeskundigen van verschillende medisch specialismes gezamenlijk de diagnostiek uitvoeren, beoordelen en een behandelplan opstellen.
  • Wondverpleegkundigen en - consulenten die werkzaam zijn in huisartsenpraktijken, (thuis)zorgorganisaties en ziekenhuis.

Klik hier voor de lijst van wondverpleegkundigen en –consulenten in de regio met contactgegevens: verpleegkundige expertise wondzorg binnen de regio

 

Wondzorgrichtlijnen en -protocollen

Eén van de ambities van het wondzorgnetwerk is een eenduidigheid van werken. Het begruik van dezelfde protocollen of richtlijnen kunnen hierbij helpen.

Hieronder het overzicht van de regionale wondwijzer, landelijke richtlijnen en protocollen.

Regionale wondwijzer

De regionale wondwijzer is een praktisch en compact hulpmiddel waarmee de zorgverlener snel kan zien welk soort wond welke behandeling nodig heeft. Deze wondwijzer is gezamenlijk ontwikkeld door de verschillende wondverpleegkundigen in de regio en heeft als doel een eenduidig gebruik van materialen. Via de volgende link kom je op de digitale versie van de regionale wondwijzer.

Landelijke richtlijnen

Het landelijk kenniscentrum wondzorg (WCS) houdt een actueel overzicht bij van de diverse landelijke richtlijnen op huid- en wondvraagstukken ontwikkeld of in ontwikkeling. Via deze link een opsomming van beschikbare richtlijnen.

Wondverzorging protocollen

De VVT organisaties in de regio maken voor de verpleegtechnische handeling wondzorg gebruik van de Vilans KICK protocollen (verpleegtechnische protocollen voorbehouden of risicovolle handelingen).  

Beslisboom wondbehandeling

Voor de bepaling van de best passende wondbehandeling is wonddiagnostiek van belang. Hier vindt u de regionale beslisboom voor wondbehandeling, die u kan helpen bij de dagnostiek en keuze van behandeling.

Informatieoverdracht

Voor de continuïteit van wondzorg is een goede informatieoverdracht noodzakelijk. Binnen het netwerk zijn afspraken gemaakt over de minimale inhoud van deze informatieoverdracht.
 

Informatie die minimaal overgedragen dient te worden bij verwijzing of overdracht:

Gegevens patiënt: Naam, geboortedatum, adres + postcode, woonplaats, telefoonnummer. 

Gegevens hoofdbehandelaar: Naam, contactpersoon, telefoonnummer.

Gegevens zorgverlener: Naam organisatie, contactpersoon, functie, telefoonnummer.

Betrokken disciplines: Ergo-Fysio-Diëtiste-Podo-Pedicure.

Anamnese: Onderliggend lijden, intoxicaties, voedingstoestand, mobiliteit, pijn.

Diagnose/Type wond: Locatie wond, beloop, ontstaan (oorzaak/datum), wat is er reeds gebruikt en wat is/was het effect daarvan.  

Voorgeschreven wondbeleid: Start/stopdatum, wondreiniging, wondrandbescherming, primair verband, secundair verband, fixatie, compressie, frequentie verbandwissel. 

Nazorg: Verbandmaterialen via (naam leverancier), controle afspraak (bij wie en wanneer), aanvullende informatie.

 

Minimale inhoud van een vervolgoverdracht: (bijv. de overdracht van de thuiszorg naar het ziekenhuis bij een controle afspraak in het ziekenhuis):

Gegevens patiënt, gegevens hoofdbehandelaar, gegevens zorgverlener, beloop en aanvullende informatie.

Laatste versie

September 2022

Contactpersonen

Stuurgroep wondzorgnetwerk regio ’s-Hertogenbosch:

  • Angelique Vughts – manager Vivent
  • Marielle Hinnen  - huisarts zorggroep BeRoEmD
  • Marie-Louise Tabbers – unithoofd Wond Expertise Centrum JBZ
  • Hesther van de Wouw – manager van Neynsel
  • Marianne van de Heijden – manager bedrijfsvoering JBZ
  • Jacqueline Hansen– manager Brabantzorg
  • Arjan Wensink – huisarts zorggroep Chronos
  • Jan Willem Hinnen - chirurg JBZ
  • Wondverpleegkundigen, wondconsulenten en verpleegkundig specialisten wondzorg in de regio zijn actief betrokken bij het opstellen van de transmurale afspraken.